5 идеи за презареждане на психическото ви здраве

Живеем в напрегнати времена и е изключително трудно да отделяме време и пари само за себе си. Това ни изтощава, прави ни тъжни, губим мечтите си и се превръщаме в роботи и затворници на самите себе си.

За съжаление времето, в което живеем, свързано с активния начин на живот, неизменния стрес, недостатъчното количество сън и в някои отношения нездравословното хранене засилват депресивните усещания.

Все по-често обаче този нарастващ проблем се среща при всички хора и възрасти.

Вярно е обаче, че причините за появата на депресия са комплексни и съвсем не се крият само в ежедневния стрес и в липсата на двигателна активност, но и в културата на хранене, както и в прилагането на редуциращи теглото режими, които напълно изключват приема на въглехидрати.

Известно е, че нервните клетки в мозъка на човек, поставен в условия на непрекъснат стрес и чести прояви на депресия претърпяват значителни промени.

Всичко идва от липсата на серетонин или по-точно достатъчно серетонин в мозъка ни.
Лятото може да си го набавим с плодове, дълги разходки по плажната ивица или в парка, както и с още много позитивни методи.

“Всеки човек е сам лекар на себе си. ”  това са думи на един страхотен невролог, който се наложи да постим наскоро. В България е тема табу грижата за психическото здраве. Ние няма да пише за него, защото не сме профилирани, но ще ви дадем няколко идеи за рестарт през лятото.

  1. ЙОГА

    yoga

”Като пъпка на цвете човешкият живот има потенциала да разцъфне напълно. Пълното разцъфване на човешкия потенциал е йога.”, Шри Шри Рави Шанкар

Йога е науката, която води по пътя на опознаване на човешката същност и целта и е достигане до чистото съзнание, покоя и блаженството в нас. Йога разкрива скритите закони, които управляват ума, и ни дава средство да се справяме с емоции като гняв, угризения, вина, завист, страх.

Практикуването на йога довежда ума в настоящия момент, освобождава стреса, балансира емоциите и влияе благотворно върху храносмилателната, отделителната, кръвоносната, нервната и всички други системи в организма.

2. Конна езда

offer_649_rhb7Bivj5_img

Няма две мнения – ездата е един един перфектен спорт, за нейното практикуване няма никакво значение дали сте абсолютно здрави или не и за началото му не се изискват никакви специфични умения. Това е ездата – ползата от нея е сто процента доказана. Тя не просто тренира мускулите на цялото ви тяло, но и успокоява психиката, гонейки стреса.

Ездата обаче помага за развитието на тялото чрез равномерно натоварване на всички групи мускули, усъвършенстват се координацията и пространствената ориентация. Не случайно спортът се препоръчва за деца с леки умствени проблеми или аутизъм. Контактът с конете, заради излъчването и енергията на тези благородни животни, спомага за успокояване на болните малчугани, учи ги на концентрация и ги прави по-координирани.

3. Водни спортове

surf61

Комбинирани в почивка на море, водните спортове са една от най-предпочитаните летни терапии.
Вода, слънце, море … Водни спортове са страхотни са за стягане на цялата мускулна група и презареждане със серетонин. Посетете  най-близките спортни клубове за плуване, рафтинг, сърф, водна топка, кану каяк, гмуркане, ветроходство, синхронно плуване  и опитайте нещо ново.

4. Здравословна фитнес програма + detox програма

o-HONESTLY-HEALTHY-570

Променете изцяло хранителният си режим.

Опитайте да лятото да бъдете на повече чисто месо (варено, печено), комбинирайте с различни зеленчуци, пийте много вода и тренирайте често.

Избягвайте хляба и тестените изделия.
Заменете поне едно кафетата си с зелен чай (черният чай е също толкова агресивен, колкото и кафето) и ще усетите разликата.

В момента на пазара има изключително вкусни зеленчуци, авокадо, рукола, нахут. Опитайте да ги комбинирате и ще се влюбите. Хапвайте и повече морски деликатеси и риба, защото сега са най-пресни.

1708

5. Уикенд разходки извън града

Тук няма да ви даваме съвети. Взимайте кучето, котката, детето, мъжа, ако трябва и съседите и пътувайте.
Колко може по-далеч от шума на града.

 

razhodka-57525-500x334

Leave a comment